pixelpixel
pixelpixel
pixelpixel
pixel
pixel
pixel
O BRODU
RIBOLOV
PRIČE IZ RIBOLOVA
O MORU
APARTMANI
KNJIGE
OSTALO

RIBOLOV


TRAŽI

APARTMANI

 


 

pixel

SRDELA JEŠKA

 

SRDELA(Sardina pilchardus)- poslastica malih i velikih riba 

 

Nijedna riba nije utjecala na život naših ljudi uz more kao srdela. Hrana siromašnom puku i predmet lova generacija ribara, održala je život na otocima kroz stoljeća. Solila se i na taj način čuvala za konzumaciju u vrijeme kad nije bilo hladnjaka i kao takva bila je predmet trgovine. Toliko je važna da su se zbog nje čak i ratovi vodili. 

Pretpostavlja se da joj je životni vijek oko petnaestak godina. Rijetke od njih dožive tu duboku riblju starost i ako možemo reći da je nešto obilježilo njen život, onda je to neprestano bježanje. Bježanje pred više desetaka vrsta riba, pred morskim pticama i sisavcima, pred ribarima i njihovim mrežama. Od svog početka pa do samoga kraja. 

 

 

 ješka srdela

srdela je tradicionalna ješka, nezamjenjiva danas kao i prije 1000 godina. Napadaju je grabežljive ribe svih porodica. Nijedna ne propušta hranjivi objed, specifičnog mirisa i okusa. Mekano tečno meso s kostima poput debljih dlaka, lako se jede, još lakše gricka. Srdela je puna krvi što privlači i razdražuje ribe, kao i njen miris, dok je  srebreni trbuh vizualno uočljiv. Navedene osobine je kao ješku svrstavaju na visoku poziciju,a  po mom iskustvu je ješka No. 1. Ima svoje mane, ali mnogo više je vrlina i gotovo da nema ribe koja ne ide na nju ili  njen miris. 

 

 

Neke od mana su joj to što je zbog mekog mesa lako skidaju s udica kako velike, tako i male ribe, ali tome ima lijeka. Pojedini je ribolovci izbjegavaju zato što neodoljivo privlači manje popularne ribe tamnih boja i specifična mirisa kao što su ugori, tabinje, murine... Šporka je za radit s njom, pa je čistunci zaobilaze. Lako je kvarljiva...Od sparida je napadaju zubatci svih vrsta, pagar, komarča, kantar, okan, arbun, ušata,... Nezamjenjiva je u big game-u. Inače se sa srdelom lakše love velike, nego male ribe. Osim za lov, srdela se koristi za pravljenje bruma kao glavna sirovina ili kao dodatak. A lov teškim parangalima... bez srdele!? Jednostavno ne ide.

 

No.1 

Pa hajdemo pogledati zašto sam baš srdelu stavio na prvo mjesto. Što sve možemo staviti u udičarenje? Otprilike, ne zalazeći u krajnosti, lov tunjom iz brodice, s obale, big game, parangal i panulu. Uglavnom, svugdje gdje se koristi udica tu je i srdela. Pa krenimo redom.

U lovu tunjom, ili bulentinom, gotovo da nema ribe koja na srdelu ne grize, pa čak i one koje jedva mogu rastvoriti usta da bi je progutale. Po mom iskustvu, srdela kod tunje podiže mogućnost ulova s malih šarenih riba sve do ulova koje ribolovci sanjaju. Škarpina, šampjer, pagar, zubatac, plodan lov kantara ili okana u dubljem vrhunski je doživljaj, a pritom uvijek nešto pregrize, izađe kakav veliki zmijoliki stvor, a dolijaju i oni finćukastiji stvorovi kao fratri i arbuni. Lovi li si avolo (što mi je taj izraz omilio), srdela je opet bez konkurenicije. Napadaju je sve jatne riblje vrste koje u ovom lovu očekujemo od palamide do bukve.Lovimo li s kraja, nekako najučestalija priželjkivana lovina je komarča i lubin. Srdela je veoma učinkovita i za jednu i za drugu vrstu, a donijet će i hobotnicu kao i one manje popularne ribe. Za lov cipala, ušata i raspamećivanje ostale ribe, opet je dobro u kruh uvaljati samljevenu srdelu i povećati tako mogućnost ulova.

 

Big game

Tu je srdela sve. Brum i ješka. Najveće ribe što plivaju morem ulaze u mirisni trag bruma od sukrvice, lustri, sitnih i onih većih komadića, već kakvu tko ima recepturu i pronalazi put do jedne jediine srdele filovane jakom udicom u plavetnilu. Tunj gine na  3000 puta manji zalogaj od sebe i potvrđuje jedno od pravila u ribolovu- ne postoji premala ješka, samo prevelika. U big game-u se uz srdelu koriste i inćuni, saruni, skuše i lokarde, ali nijedna od tih riba nema tako kompleksnu ulogu kao srdela.

 

 

 

Parangal

Nijedna ješka ne može parirati friškoj srdeli u lovu teškim parangalima bilo da se lovi mole i kokote, ugore ili zubace krunaše. Landovina, bijela riba, slučajni ulovi dok parangal pada... Friška srdela lovi brzo i lovi široki spektar riba. Jednostavno se nadiva na udice i isto tako skida s njih, a udice bez ulova najčešće izlaze prazne.

 

Srdela&panula

Preostala nam je još panula da upotpunimo ovaj hvalospjev srdeli. Kakve veze srdela ima s panulavanjem!? Pa gotovo nikakve, osim što je teksturom pokušavaju skinuti mnoge varalice. Ima još nešto! Dođete li na brak i primjetite da uokolo njega igra srdela, što se može manifestirati poput rijetkih kapi kiše na mirnoj površini, budite uvjereni da su u blizini i njihovi grabežljivci. Primjetite li da jata svako malo kolektivno štrapnu po površini, znajte da njihov stupac može biti  visok po dvadesetak do tridesetak metara i taj površinski štrapac je ustvari preneseni refleks jata kojeg negdje pri dnu napadaju zubaci... A to je hvale vrijedna informacija za onog tko je zna pročitat. I kako onda srdela nije ješka broj jedan? 

 

Kako do srdele

Srdela je najbolja friška, tek ulovljena. Tada je rezultat zagarantiran. Takvu možete dobiti samo na tek pristigloj plivarici. Sa stajanjem gubi na kvaliteti i jedna je od najkvarljivijih riba. Kvari je upravo veliki postotak masnoće u organizmu. Većina riba najradije uzima sviježu, dok lubina privlači i odstajala, pritom lagano fermentirana. Komarča se lovi na sviježu i usoljenu. Srdelu ne možete sami loviti, ali je po veoma pristupačnoj cijeni možete kupiti na ribarnici. Još uvijek spada u najjeftinije morske organizme, iako se svijest o značenju srdele mijenja. Za velikih vrućina na ribarnicu je bolje poraniti, jer sa stajanjem, dok čeka kupca, nakon par sati već nije ona ista. Ipak, srdela se dobro drži određeno vrijeme zbog toga što prilikom izlova iz mora  odmah ide u mrzlu kupku načinjenu od mora i leda. Tu se trenutno šokira, pothlađuje, sortira u kašete i sprema za transport. Kad je kupite, krenite što prije na more. Ako ne možete taj dan, složite ih u kutijice (koliko vam treba za dnevni ribolov) plitko i komodno, bez da se gnječe i smrznite ih. Izgubit će dio kvalitete ali ćete ih imati kad vam zatrebaju, a to je najvažnije. Ako ste blizu neke ribarske luke, poranite ujutro i sačekajte plivarice koje nakon cijelonoćnog lova stižu da bi predale ulov. Kod njih ćete ih uzeti najfriškije i najjeftinije. Od nedavno su dostupne i u prehrambenim trgovinama. pakiranja su od kilograma. smrzavanje je trenutno i nisu loše, ali svi pravi ribolovci koje znam, sami pripravljaju ješku, ali dobro je da uvijek postoji alternativa.

Nadivanje srdele na parangal
Za lov krupnih riba parangalom ili teškim odmetom nadiva se cijela srdela na jednu ili više udica. Uobičajeni način nadivanja jednom udicom je kroz oči pa kroz tijelo dok ne poviri van. Ovako nadivena, srdela stoji čvrsto na udici ali je iskrivljena tj, ne stoji prirodno. Prirodnije je kad se nadije udicom kroz glavu, odozdo prema gore. Tada lelujajući pomalo tone kroz more, privlačeći grabežljivci koji je uzimaju u padu. Mana je što se lako i nekažnjeno skida s udice. Treći, kompromisni način, spoj prvog i drugog izvodi se na slijedeći način: Srdela se uzme u ruku, stisne prstom između glave i tijela da se malo savije. Udicom ulazimo kroz oko, prolazimo iza kralježnice što možemo dalje, ispravljamo udici i izlazimo sa strane s koje smo i ušli. Udica cijela ostaje u srdeli, osim samog vrha. Postojana je na udici i stoji pravilno. Neko je još nadiva samo kroz oči. 
Nadivamo li polovicu ili još manje komade, uvijek ih nastojimo probosti preko kralježnice da bi čvršće stali na udici. Sitne ribe lovimo crijevima srdele i komadićima mesa.
  
Nadivanje na udice u lovu iz brodice
Kod lova tunjom, ako je  moguće, bolje je izabrati broj manje srdele, nego one najveće. Lakše je baratati s njima, bolje odgovaraju udicama koje nisu velike poput parangalskih. U dodiru sa ribljim ustima, udica će lakše penetrirati na ostvareni stisak, ako ješka nije predebela. Mana srdele u ovom ribolovu je njena mekoća i lako spadanje s udica kao i brzo čerupanje od strane malih ribljih razbojnika. Ipak ti mali razbojnici koji se svojski trude da je što prije unište, svojom brojnošću i agresivnošću izazivaju pozornost i nervozu većih riba. Zato ovdje ne treba reagirati na svaki grizić, već čekati da uzme prava riba. 
Da bi je srdela na udicama ipak dočekala, služi fido elastico ili po naški, tanka elastična nit kojom se srdela omota skupa s udicom i najlonom te tako dobija potrebnu čvrstoću na udici. Papalina i manja srdela mogu se staviti cijele, ili im se otkine samo glava. U tom slučaju crijeva dodatno izluđuju ribu. Ako je srdela veća, reže se na dva do četiri komada i kad smo na pomno odabranoj poziciji... sve je moguće.
 
Filetiranje srdele
 
Crijeva
 
Nadivanje big game
 
Čuvanje
 
 

  Broj posjeta od 12.04.2011.

pixel
pixelpixelpixel
pixelpixelpixel