pixelpixel
pixelpixel
pixelpixel
pixel
pixel
pixel
O BRODU
RIBOLOV
PRIČE IZ RIBOLOVA
O MORU
APARTMANI
KNJIGE
OSTALO

RIBOLOV


TRAŽI

APARTMANI

 


 

pixel

Parangal


Parangal je prastari ribolovni alat. Osnova mu je upredena uzica ili najlon, na koji su u određenim razmacima vezani pramenovi s udicama. Doživio je razne izvedbe ali princip je ostao isti. Potječe iz vremena starih grka i rimljana. Jedini je udičarski alat, koji se koristi u profesionalnom ribolovu, iako sve manje i sve rijeđe. Alat je to koji izumire.
Razlog njegova nestanka, prvenstveno treba tražiti u sve manjoj količini ribe, nestanku određenih parangalskih vrsta,

posebno landovine. Taj nestanak je usko povezan s pretjeranom upotrebom ostalih alata, osobito koča. Drugi razlog je taj što rad s parangalima znači veoma težak posao pa čak i danas kada mehaničko ribarsko vitlo zamjenjuje ljudske ruke.

 

Stara kletva glasi " dabogda te dopa parangal". U toj rečenici sažeta je sva težina parangalskog posla, sve nevolje onih koji su s njim radili, rečenica u kojoj nema niti malo ljubavi, niti lijepe riječi, kao za druge udičarske alate. Datira iz vremena kad se ribalo na vesla, ustajalo u sitne noćne sate i ukočenim rukama nadivalo stotine udica. Još se za mraka bacao, da bi u moru uhvatio koju uru noći i pokoju dana. Tad se opet, veslima i rukama, istezalo iz dubine sve te silne udice s ulovom ili bez njega. Natezalo se s dnom kad bi zapinjao, s velikim ugorima, ražama, psima i molima, kokotima te drugom ribom kad bi lovio. Ribom koja se nije predavala bez da trainu upila u mokre dlanove. Najgore je ipak bilo, boriti se s vremenom. Nebrojeno puta more je pokazalo opaku ćud u tih par sati dok je parangal bio u moru. Bačen po bonaci, dizan po neveri. Koliko  puta je izvađen netaknut, isto onako kao što je i bačen. Sva ješka na broju. Bez ribe. prokleti od ribara, parangal i more.
 Broj posjeta od 12.04.2011.

pixel
pixelpixelpixel
pixelpixelpixel