pixelpixel
pixelpixel
pixelpixel
pixel
pixel
pixel
O BRODU
RIBOLOV
PRIČE IZ RIBOLOVA
O MORU
APARTMANI
KNJIGE
OSTALO

RIBOLOV


TRAŽI

APARTMANI

 


 

pixel

Panula


 

Zbog čega je lov teškom panulom poseban, zašto baš on zaslužuje da se o njemu napiše cijela knjiga? 

Lov teškom panulom je poseban prvenstveno zbog riba koje se njime love, gofova i zubataca. Rasprostranjene su gotovo po cijelom Mediteranu, kao i u njegovu najljepšem dijelu, Jadranu. Ne računajući krupnu plavu ribu, i morske pse, gofovi i zubatci su među većim Jadranskim grabežljivcima. Obje ribe su za većinu prosječnih ribolovaca nedosanjan san, i mnogi se s njima nisu sreli, osim na peškariji ili kakvoj brojnoj večeri, gdje se popriličan broj sudionika okupio veličajući i tamaneći cara hridinastih brakova.


Gof se, iako bez titule, po okusu  opasno približio caru, s tim da kako veličina ribe raste, tako i gof prelazi u gurmansko vodstvo. A tu već dolazimo i do jednog bitnog detalja iz života naših predatora. Gof je riba koja brzo raste, tako da sedmogodišnjak ima otprilike dvadesetak kilograma, i to je respektabilan borac, kojeg treba poštovati i izvući «na ruke», a to već traži vještinu. S druge strane, zubatac isto brzo raste u prve dvije godine života, da bi s godinama brzina rasta  značajno opadala. Tome u prilog govori i istraživanje zubataca provedeno na Kanarskim otocima, gdje je jedna ulovljena ženka na vagi težila osam kilograma, a kad su joj odredili starost, pokazalo se da je navršila dvadeset godina. Za ribu prava baba, koja i ne bi trebala biti pretjerano ukusna. Ipak, za one koji je znaju spremiti, mmm….

 

Kod nas, u panulaškim lovinama zubatac od osam kilograma nije nikakva rijetkost, već se lovi učestalo, a ulove se i dosta veći primjerci od deset, jedanaest, dvanaest,…, i više kilograma, iako su primjerci preko desetak kilograma rijetki.


Međutim, važno je nešto drugo, a to je da imamo posla sa dugovječnom beštijom, koja godinama pliva oko brakova izbjegavajući ribarske mreže (kojih je puno more), zaobilazeći sumnjive zalogaje na parangalima, promatrajući ronioce na čeki s pristojne udaljenosti,…, beštiji koja je upoznala čovjeka i njegove opake naprave.
I sad mi  recite da ribe nemaju ama baš nikakvu inteligenciju!

 

Zašto je onda narod zubatca prozvao carem, zašto ga kiti pridjevima: lukav, prepreden, pokvaren, ako on u glavi nema malčice više od ostatka ribljeg svijeta oko njega.

 

Znači da se on oduvijek rijetko nalazio na udici, a i kad bi se našao znao bi prirediti svakakva iznenađenja. Za to je zaslužan njegov karakter grabežljivca, zbog kojeg je po prirodi agresivan, proždrljiv i oprezan, te plah kad osjeti opasnost. Dok je zbog tih karakteristika rijedak gost na drugim ribolovnim alatima, teška panula ga lovi upravo  zahvaljujući njegovoj agresivnosti i proždrljivosti, kad mu se u vidokrug dovede živa ješka. Dužina same panule rastegnute u moru, osigurava dovoljnu udaljenost broda i motora, od  ješke i zubatca, kojem oprez popusti pred agresivnošću, kad ugleda lignju kako panično treperi, i bezuspješno pokušava pobjeći. Panulaš, preko najlona, osjeća cimanje lignje, smiren i napet očekuje udarac, dok se zubatac poput metka približava,…

Ne mogu se sjetiti u kojoj drugoj vrsti ribolova ješka oda lovinu i pripremi ribolovca na udarac, ali tu se krije dio odgovora na pitanje, zbog čega je lov teškom panulom poseban!

 
 Broj posjeta od 12.04.2011.

pixel
pixelpixelpixel
pixelpixelpixel