pixelpixel
pixelpixel
pixelpixel
pixel
pixel
pixel
O BRODU
RIBOLOV
PRIČE IZ RIBOLOVA
O MORU
APARTMANI
KNJIGE
OSTALO

RIBOLOV


TRAŽI

APARTMANI

 


 

pixel

LOV KANTARA PANULOM

 

Koliko vam se puta dogodilo da tražeći zubatca oko brakova i isturenih punti, naiđete na jato morskih razbojnika koji u trenu počiste lignju s panule? Stavite drugu, krenete loviti i opet osjetite seriju udaraca na nemoćnoj lignji. Izvukavši panulu, na udicama predveza ostaje samo neprepoznatljivi komadić lignjina plašta, jedini svjedok njenog postojanja.

 

Možda to niste doživjeli, možda ne znate o čemu pišem ali vjerujte da oni koji vuku tešku panulu po jadranskim bespućima znaju to jako dobro. Najgore je kad se to dogodi onda, kad smo tanki s lignjama a iglica nema. Preostaje nam samo smotati panulu i dodati gas u pravcu doma. Mnogi zubacolovci bježe od pozicija gdje ima kantara. Međutim, jedno od rijetkih pravila kojih bi se u ribolovu trebalo doslovno držati je "lovi ono što se lovi". Mnogo puta sam se osvjedočio da kad bi prekinuo

lov koji je bio uspješan i pokušao loviti neku drugu ribu, ili na neki drugi način, najčešće ne bi uhvatio ništa. Čak i kad bi se poslije vratio prvom lovu, on više ne bi bio uspješan. Znači kantari vas ne trebaju obeshrabriti, nego trebate biti sretni što ih ima. Ne motajte panulu, nego samo promjenite predvez, iako kantar nije preosjetljiv na debljinu najlona. najlon debljine 0,60, dužine petnaestak metara, privežite  na panulu. Na drugom kraju, udice za velike predatore zamjenite onima manjeg broja, recimo 12 ili 13 po Mustadu. Vežite tri u liniji jednu iza druge, obavezno ravnog vrata. Udice obavezno moraju biti ravnog vrata. Zatim uzmite jednu od onih "uništenih liganja"  (u većini slučajeva lignja ostane bez glave), razrežite plašt po dužini te ga izrežite uzdužno na trake širine jednog centimetra. Nadijte traku lignje na udice, vodeći računa da udice pravilno rasporedite, da se trak ne uvrće. Ako ste zapamtili poziciju gdje su vas napali kantari, a one su obično u blizini kakvih podmorskih strmina ili obale koja se naglo ruši, preostaje vam da se vratite istim putem, samo ovaj put malo brže. Na takvim mjestima kantari znaju biti veoma brojni i poprilično veliki, od pola kilograma pa do kala i pol. Lov je veoma dinamičan, zna biti plodan, ovisi o tome koliko ste brzi i spretni. Kad kantarima prođe ura prestat će jesti i tada je lov završen.

  Broj posjeta od 12.04.2011.

pixel
pixelpixelpixel
pixelpixelpixel