pixelpixel
pixelpixel
pixelpixel
pixel
pixel
pixel
O BRODU
RIBOLOV
PRIČE IZ RIBOLOVA
O MORU
APARTMANI
KNJIGE
OSTALO

KNJIGE


TRAŽI

APARTMANI

 


 

pixel

NAJAVA KNJIGA

 

 

Želite li loviti velike ribe? Najveće ribe u moru!? Normalno  je da želite. Svatko želi dobar provod, brzo auto, veliku kuću, a u kući zgodnu plavušu koja sluša, kuha i mnogo ne pita. Takvo je vrijeme! Takva su razmišljanja i potrebe. 

Pa evo, ova je knjiga uvod u veliku igru, koja uz osnovne pojmove donosi i iskustvo jednog nevjerovatno strastvenog profesionalnog lovca na velike ribe- Antona Roce. Znamo se niz godina, povremeno se družimo i idemo na more. Big game adriatic, donosi njegovo iskustvo, kao još nekolicine ribolovaca koji su mi svojim znanjem pomogli, dok sam ja ovdje poput katalizatora u kemijskom procesu. Sudjelujem u njemu, ali se ne mijenjam. Samo prenosim iskustvo.

Međutim, poznavajući ribarski svijet, dijeleći s njima tijesne brodske kvadrate, proučavajući njihove želje i mogućnosti, način razmišljanja i njihovu ribarsku strast, došao sam do spoznaje da su najstrastveniji ribari, udičari. Među njima su još strastveniji ribari udičari proizašli iz ribolovaca, tj. oni kojima je ribolov nekada bio razonoda. Ako od idealnog ima bolje, onda i od najstrastvenijih ribara udičara ima još strastvenijih, a to su... pogađate li!? Bivši ribolovci, sada strastveno-profesionalni lovci na velike glave!

Gledajući ih, odlazeći na more, pričajući s njima i provodeći mnogo vremena s Antonom, zaključio sam da ovo nije više ribolov, nego ribolovna magija. Životna borba tunja s drugog kraja tunje, začarala je ovu vrstu ljudi, pretvorivši ih u robove pučine, ovisnike o ekranu sondera, takmičarski nastrojene individualce, koji se bore s morem, s ribom, s konkurencijom i ponajviše sa samim sobom. Među njima vlada vječito rivalstvo, neskrivena zavist, netrpeljivost na granici sukoba kad jedan drugom uđu u trag bruma...

A opet, jedan bez drugog ne mogu. Svjesni su gorke činjenice da se jedino oni sami razumiju, jedino međusobno mogu ravnopravno razgovarati o ribolovu, jedino oni vise na pučini kad riba neće, dok Sunce tali moždane vijuge... Moraš tada uzeti stanicu u ruku i s nekim progovorit. Ipak si ljudsko biće.
A tko će ih drugi razumjeti!? Malo tko, slabo čak i njihovi najbliži. Zašto? Pa zato što ih nikad nema! Zato što ih nikakve veze ne mogu zadržati kad riba radi. Obične ljudske stvari ih ne interesiraju... jer i kad su doma, oni su tamo... na moru! Valjaju se... s galebovima. Vanka na pučini. Brumavaju... Osmatraju... Čekaju... Čekaju i nadaju se trenu kad će iz modrog prostranstva doplivati najveći tunj od svih tunja u moru!

Zato... oprezno s big gameom. Ovdje je sve mnogo veće nego u drugim vrstama ribolova. Veći su brodovi, oprema, veće ribe i pauze bez ugriza. Velik je adrenalin i velika je strast, ali je i magija jaka! Koga ona jednom začara, taj svoj mir na kopnu više naći neće.
 

  Broj posjeta od 12.04.2011.

pixel
pixelpixelpixel
pixelpixelpixel