pixelpixel
pixelpixel
pixelpixel
pixel
pixel
pixel
O BRODU
RIBOLOV
PRIČE IZ RIBOLOVA
O MORU
APARTMANI
KNJIGE
OSTALO

KNJIGE


TRAŽI

APARTMANI

 


 

pixel

JADRANSKI SPARIDI

 

Jadranski sparidi- Od špara do cara!

Knjiga “Jadranski sparidi” možda je najkompleksnija knjiga o ribolovu koju sam napisao. Sam naslov “sparidi” čitatelju možda ne govori mnogo, ali iza njega se kriju zvučna imana poput ovih- zubatac, zubatac krunaš, pagar, komarča, pic, šarag, kantar, fratar, ovčica. Kriju se i ona manje zvučna poput špara, ušate, okana, salpe, bukve te zubačića rumenca. Sve nabrojene ribe, članovi su iste veličanstvene obitelji- Sparidae. Pogađate li sad odakle naziv “Jadranski sparidi?

Sparidi spadaju u najcijenjeniju obitelj bijele ribe i cilj su svih ribolovaca, od početnika i djece u lovu s obale na malene proždrljive špare, pa sve do lova kapitalnih zubataca krunaša teškim parangalima. Sparidi se love na sve dozvoljene načine, od odmeta, kančanice, panule do parangala. Tu je opet mnogo podjela. Neke se vrste love najfinijom kančanicom, a neke ekstremnom dubinskom. Neke s gotovo nevidljivim odmetom, dok  se neke love s odmetom nejteže konstrukcije. Slično je i s panulom!

Knjiga “Jadranski sparidi” vam pomaže da upoznate vrste riba iz obitelji sparidae, njihovu biologiju, staništa i načine lova, zatim vas upoznaje s alatima za lov i njihovom izradom, te sa cijelom paletom ješki na koje se ove ribe love. Uviđate li sad koliko je ovo kompleksna knjiga? Svako nabrojeno poglavlje, moglo bi biti knjiga sama za sebe. Ribe, alati, njihova izrada i ješka. Toliko je vrsta ješke kojima se ove ribe hrane da je to upravo fantastično! Glavonošci, rakovi, puževi, školjke, crvi. Tko su? Što su? Kako ih uloviti? Kako ih sačuvati? Kako ih prirediti za lov? Sve to piše u knjizi! Sve to i još mnogo toga iz prakse, od mene i od ljudi koji su se izvještili u pojedinim vrstama lova. S knjigom Jadranski sparidi, preskočit ćete lutanje morem i izgubljene dane u ribolovu. Dobit ćete kvalitetne osnove za bilo koju vrstu udičarenja i još mnogo više. Upoznati ćete sparide i druge vrste riba te ostale organizme s kojima su na neki način povezani, dobiti informacije kakve se ne nalaze u sličnim knjigama. Ne mojte propustiti priliku. Educirajte se i postanite ribolovac 21.stoljeća!
 

više...    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Broj posjeta od 12.04.2011.

pixel
pixelpixelpixel
pixelpixelpixel