pixelpixel
pixelpixel
pixelpixel
pixel
pixel
pixel
O BRODU
RIBOLOV
PRIČE IZ RIBOLOVA
O MORU
APARTMANI
KNJIGE
OSTALO

PRIČE IZ RIBOLOVA


TRAŽI

APARTMANI

 


 

pixel

SVIJET TEŠKE PANULE

 

Ova je knjiga ključ, koji vam otvara vrata u svijet teške panule, do sada rezerviran samo za odabrane. Ta malobrojna družina teških individualaca, škrtih na riječima, učila je na vlastitom iskustvu, bez ikakvih učitelja. Znanje se sticalo duž skoro cijelog Jadrana, valjalo ga je čuvati, jer panula nije bila sport, nego kruh. Zbog toga o najboljim panulašima nećete čitati u novinama, a nećete ih vidjeti ni na sportskim takmičenjima. Njih ćete naći ako se usidrite na isturenoj punti kojeg vanjskog otoka od Mljeta do Kornata i budite sigurni da će proći tuda u vječitoj potrazi za ribom.
Najveći broj njih potječe s otoka Visa, okruženog otocima vulkanskog kruga, koji su surovi i nepristupačni, divlji i negostoljubivi, a opet tako lijepi i posebni usred velikog plavetnila. Mnogo znanja, umijeća i vještine, trebalo je čovjeku da u tom okruženju opstane, da iz ćudljivog mora izvuče ribu, a iz škrte zemlje grozd i maslinu. Trebalo je preživit, a to tjera na neprestano razmišljanje i inovativnost. Mnogi izumi, alati i tehnike ribolova, nastali su iz te potrebe, a među njima je i teška panula.

Teška panula (Višani je zovu traina), naizgled je jako jednostavan ribolovni alat, i laiku ona predstavlja malo najlona, olova i nekoliko udica, … Ni violina onome tko ne zna što bi s njom, nije ništa više od malo drveta, strune i ključa, već tek u rukama majstora dobiva pravi smisao. Tako je i s panulom.

Ona svoj smisao dobiva rastegnuta u moru, i krećući se kroz njega svojim karakterističnim oblikom, češući dno u potrazi za zubatcem, ili malo više od njega nudeći se gofu. Ono što je zubatac (car) u odnosu na ostale ribe, to je panula prema ostalim udičarskim alatima, kraljica lova. Lov s njom je nadgradnja, na druge vrste ribolova koje treba proći prije nje. Dobar udičar kontinentalac, kojeg odlikuje strpljenje, želja za učenjem i nadasve ljubav prema moru i ribolovu, može savladati lov panulom, možda i bolje od primoraca kojima nedostaje koja od navedenih karakteristika.

Panulavanje je lov glavom, lov u kojem se uvijek nastoji dokučiti ribu, vrijeme, ćud mora, a najvažnija je upornost! Kad Vam netko kaže da ide vući ili potezati panulu, znajte da nema pojma, jer se panula ne vuče, nego se s njom riba traži, pretpostavljajući njena staništa, vrijeme kad jede, i ostalo. Pravi panulaš zna uvijek što radi i on ne priča ribarske priče, jer u ovom lovu priče dolaze same.Ljepota i doživljaj lova panulom, svoj puni smisao dobiva u našem okruženju, od 718 otoka, , 389 hridi i 78 grebena. Obalna crta tih otoka i otočića iznosi 4012 km. Otoci su dijelom nad morem, ali mnogo veći dio je pod morem. Ta dva dijela nisu razdvojena, već samo zaklonjena od našeg pogleda, jedan dio gledan odozgo, a drugi odozdo. Nema ljepšeg načina, da se ta ljepota obiđe, od vožnje brodom na malom gasu, upoznavajući svijet iznad i ispod površine panulom. Taj svijet je krhak i kad uđete u njega, uživajte nastojeći napraviti što manje štete. Budite selektivan ribolovac, ne lovite nedorasle primjerke, s lovinom ne pretjerujte, već podmorje i njegove stanovnike sačuvajte za našu djecu.


Udica je bačena, prihvaćate li izazov ? Broj posjeta od 12.04.2011.

pixel
pixelpixelpixel
pixelpixelpixel