pixelpixel
pixelpixel
pixelpixel
pixel
pixel
pixel
O BRODU
RIBOLOV
PRIČE IZ RIBOLOVA
O MORU
APARTMANI
KNJIGE
OSTALO

TRAŽI

APARTMANI

 


 

pixel

BILJEŠKA O AUTORU

Tonći Žanko Tona - pisac, fotograf i pomalo pjesnik

Tonći Žanko Tona rođen je u Splitu 22. siječnja 1970. godine. Osnovnu i srednju školu pohađao je u Splitu, da bi se potom upisao na Hotelijerski fakultet u Opatiji. Od najmanjih nogu, pa sve do danas, većinu slobodnog vremena provodi na moru, baveći se gotovo svim aktivnostima kojima se na moru može baviti. Najviše vremena posvećuje ribolovu, ronjenju, plivanju, proučavanju biologije mora, podvodnoj i nadvodnoj fotografiji, plovidbi, gradnji i opremanju brodova, zaštiti mora...

Svoje iskustvo i opčinjenost živim svijetom mora, 2003. godine pretače u svoju prvu knjigu „Lov gofova i zubataca teškom panulom“. Knjiga je vrlo brzo našla svoje mjesto na policama većine istinskih ljubitelja ribolova i odonda naprosto oduševljava sve prave poklonike mora i ribolova.
2006. godine izdaje svoju drugu knjigu „Jadranski sparidi - Od špara do cara“. Iako to s obzirom na tematiku nije lako,Tonćiju se pero pokazalo jednako vještim kao i ribolovni alati, te i ova knjiga ponavlja uspjeh svoje prethodnice.
Svjestan nesavjesnog odnosa prema moru i činjenice da naši ljudi teško mijenjaju navike, okreće se djeci u nakani da im približi more i u njima zapali iskru ljubavi ne bi li generacije koje tek dolaze zaživjele u simbiozi s morem, te tako već 2008. izlazi edukativna ilustrirana pripovijetka „Nino otkriva more“, da bi već godinu dana kasnije, 2009. godine napisao svoj prvi dječji roman „Modro putovanje“ o pustolovinama mlade tune i iskušenjima s kojima se ona susreće na tom sudbonosnom putovanju modrim beskrajem. Iste godine izdaje treću knjigu ribolovne tematike pod naslovom „Ribolov iz barke“.
Osim objavljivanja samostalnih radova Tona je suradnik mnogih ribolovno-nautičkih magazina. Spomenimo samo neke: „Burza nautike“, „More“ „Otvoreno more“, „Vode i mi“, „Spin&Fly“ i „Navigator“…
I nakon mnogo napisanih redaka što u priručnicima, što u člancima, što u knjigama, Tonći Žanko je i dalje svjež i originalan, a to kako on sam kaže, može zahvaliti činjenici da more i dalje ostaje njegova nepresušna inspiracija.

Onima koji ga gledaju sa strane, Tona je poput lika iz romana R. L. Stevensona, koji u jednoj osobi utjelovljuje Dr. Jekylla i Mr. Hydea. S jedne strane on je beskompromisni ribolovac koji se potpuno prepušta ribolovu, a s druge je strane pun strahova i zebnje za živi svijet mora, kojem se neizmjerno divi. Srećom po čitatelje, njegova podvojenost rezultira knjigama koje pršte snagom živoga mora i strašću iskonskoga ribolovca koji je svjestan svojega mjesta i svoje uloge u igri koja se zove život posvećen moru.
 

 

  Broj posjeta od 12.04.2011.

pixel
pixelpixelpixel
pixelpixelpixel