pixelpixel
pixelpixel
pixelpixel
pixel
pixel
pixel
O BRODU
RIBOLOV
PRIČE IZ RIBOLOVA
O MORU
APARTMANI
KNJIGE
OSTALO

O BRODU


TRAŽI

APARTMANI

 


 

pixel

ODABIR BRODA


More ima ogroman broj poklonika. Mnogi žive uz njega, mnogi daleko od njega, ali svi sanjaju isti san. San o plovidni, ronjenju, ribolovu, udaljenim otocima i dalekim brakovima, san o vremenu provedenom na moru. Kod mnogih zaljubljenika ta je potreba toliko jaka da se bez nje ne mogu. Vrijeme koje prolazi bez mora, krati se čitanjem o njemu, gledanjem filmova, popravljanjem i kupovinom ribolovne opreme, ... sve da bi na neki svoj način, makar daleko, u svojoj glavi opet bili na moru.

Vratimo se na san o plovidbi. Svaki san pa tako i ovaj naš treba hraniti da bi opstao, a da bi pak zaživio, treba na njemu i raditi. Netko do broda dolazi lako, ogromna većina teško, odričući se mnogo toga. Oni ulažu ogroman trud i rad, strahovitu energiju da bi ostvarili san. Nasuprot njima stoje trgovci brodovima, brodskom opremom i razni majstori. Neki od njih vole more i brodove, većina samo novac. Mogu vas usrećiti, a još lakše mogu nasukati vaš san, na što nitko nema pravo.
Zbog toga prilikom kupovine broda (ona koja traje od narudžbe do isporuke), nemojte podleći emocijama, već ih spremite sa strane, ostanite hladne glave i cijeli taj proces shvatite kao bilo koju drugu trgovinu.

 

Sve vezano za brodove je skupo, pritom često ne dobivate ni približnu kvalitetu za svoj novac. Mnogi su se okupili oko brodova, baš zbog lake zarade, velikih marži i naivnih kupaca. Skupoća brodova i brodske opreme pravda se skupim materijalima i malim serijama, što je samo dijelom točno.  
Ovaj tekst bi vama, budućim kupcima, trebao otvoriti oči prilikom kupovine plovila, da ne vidite samo vanjštinu i sjaj, nego da sagledate i druge segmente, kako vam poslije ne bi bilo žao.


Nakon što ste raščistili sa sobom kakvu brodicu želite i koliko ste za nju spremni izdvojiti, slijedi dogovor s brodograditeljom ili njegovim zastupnikom. Trebate znati da se taj dogovor ponekad obavlja i više od godinu dana unaprijed jer su neka brodogradilišta zatrpana narudžbama, neka rade male serije i sl. Tada definirate cijenu, stupanj opremljenosti plovila, ugradnju opreme, njenu cijenu i kvalitetu, način plaćanja (brod se često plaća po fazama gradnje). Sve to stavite u ugovor koji sadrži i rok isporuke te sankcije ako ga se bilo koja strana ne pridržava.

 

Prije same odluke o kupovini, ne treba pasti samo na vanjski izgled plovila, već ga treba isprobati i pomno pregledati. Time ćete se uvjeriti u brzinu plovila, njegovo ponašanje na moru, snagu i buku motora, zvučnu izolaciju, vibracije. Pritom obratite pažnju na sigurnost, u prvom redu izvedbu protuklizne podloge, širinu prolaza oko brodice, pokrivenost rukohvatima, čvrstoću i visinu ograde. Kod brodica sa samopraznećim kokpitom obratite pažnju na način izvedbe i kvalitetu ispusta vode.

Provjerite da li u vožnji imate dobru preglednost. Unutar plovila obratite pažnju na iskorištenost dragocjenog prostora i koncepciju elemenata.

 
Pruži li vam se prilika, provjerite debljinu stakloplastičnog laminata, najbolje na mjestima gdje se u trup ugrađuje pojedina oprema. Uvjerite se da su trup broda i velike palubne površine ojačane ukrutama ili sendvič gradnjom ,svi spojevi kvalitetno izvedeni (trup, paluba, kontraštampa,...) a plovilo iznutra zaštićeno top coatom. Mjesta gdje se ugrađuje pojedina oprema poput bitvi, ograde, rukohvata i sl., trebaju biti ojačana. Inače, sva inox oprema mora nositi oznaku 316 što znači da je otporna na utjecaj mora.

 

Da bi saznali mane i vrline svog ljubimca, kontaktirajte druge vlasnike dotičnog plovila i saznajte njihova iskustva. Raspitajte se za kvalitetu materijala koji se koriste u izgradnji. Posebnu pozornost obratite na gelcoat, koji treba biti UV stabilan i  poznatog, kvalitetnog proizvođača. Te podatke možete saznati i iz knjigu gradnje. Ona sadrži imena svih proizvođača

 

ugrađenih materijala i opreme. Brodograditelj je po zakonu o gradnji plovila obavezan voditi knjigu za svaku brodicu i mora je dostaviti HRB-u (Hrvatskom registru brodova), a kupac je može tražiti na uvid. HRB pečatira pločicu s osnovnim podacima i klasom broda, koja mora biti pričvršćena na vidljivom mjestu unutrašnje strane trupa. Pri isporuci broda kupac treba dobiti uputstvo za upotrebu i atest.

 

Provjerivši ove podatke, saznat ćete pobliže neke stvari o svom budućem plovilu, a ponešto i o brodograditelju. Ako vas zainteresirano sasluša, prihvati sugestije, rado odgovori na pitanja i otkloni vaše sumnje, korak bliže ste ostvarenju sna.
 Broj posjeta od 12.04.2011.

pixel
pixelpixelpixel
pixelpixelpixel