pixelpixel
pixelpixel
pixelpixel
pixel
pixel
pixel
O BRODU
RIBOLOV
PRIČE IZ RIBOLOVA
O MORU
APARTMANI
KNJIGE
OSTALO

O BRODU


TRAŽI

APARTMANI

 


 

pixel

BETINA 700

Tekst i foto: Tonći Žanko – Tona, Damir Brajković


PN: Treći uradak firme Manikela zrači zrelošću brodograditelja. Kad bacite oko na njega, pa promislite da ga nije stvarao tim stručnjaka u razvojnom centru nekog velikog svjetskog proizvođača, već jedan čovjek u skromnoj i hladnoj radioni, krijepeći se tek bananama i pokojom malom pivom, paleći cigaretu samo zato da još jednom promisli prije nego nešto napravi, onda se morate nakloniti, makar ništa ne znali o brodovima i moru!

 


Poput glazbenika čije note dozrijevaju svakim novim albumom, slikara kojem s vremenom potezi kista postaju mekši a djela upečatljivija, pjesnika što nadahnućem svojih strofa obnavlja umorne duše i dopire do njihovih najintimnijih zakutaka, Bogoslav Pavlović Bobi iz ničega, od vlastitih ideja i u skromnim uvjetima, izrađuje brodove. Ako je bog dotaknuo glasnice Luciana Pavarottija učinivši njegov glas besmrtnim, dotakao je zasigurno i Bobijeve ruke nadarivši ga vještinom brodogradnje, jer drugog objašnjenja jednostavno nema. Ono čime se mnogi današnji proizvođači brodova muče, on radi s nevjerovatnom lakoćom. Dapače, ne samo da mu dobro ide, nego u tom rađanju broda neizmjerno uživa, dokle god taj proces traje. Nije to popularno prerađivanje postojećih kalupa, već vlastiti proizvod od početka do kraja. Onog trena, kad je brod gotov a svi kalupi napravljeni, kad maštu i vještinu zamjenjuje produkcija i komercijala, Bobi odmah počinje u glavi rađati novi brodi njegove obrise spajati u cjelinu, bacati skice na papir i hraniti ih razmišljanjem.

 Tako je kod svih umjetnika opsjednutih materijalizacijom svoje ideje i primjenjenih zamisli, dok kasnije serijsko štancanje, proizvodnja i trgovina nemaju ama baš nikakve veze s umjetnošću. Da ne bi netko pomislio da se ovdje radi o nekakvom marketinškom triku, mora znati da je autor ovih redaka proveo sate, dane, a skupio bi se i nekoliko tjedana u drvodjelskoj radionici majstora Bobija, prateći proces izrade broda. Ne zbog toga što ima vremena na pretek i što ne zna što bi sa sobom, nego zbog čistog užitka praćenja jednog stvaranja.
S istim guštom bi sjedio sa Gibonijem dok radi na novom albumu ili sa animatorima Walt Disneyevog studija. Tu smo bez osjećaja za vrijeme, razglabali o brodovima, rješenjima problema, planovima i sl. Iz drvenih kostura, neugledne iverice, lesonita i drvofiksa, pomalo su se ukazivale konture skladnih brodova koji plove uzduž cijelog Jadrana, ali i onih čije vrijeme tek dolazi. Jedan od njih je Betina 700 koja je uz Betinu 500 i 600 zaukružila paletu ponude. Treći uradak firme Manikela zrači zrelošću brodograditelja.

 Kad bacite oko na njega, pa promislite da ga nije stvarao tim stručnjaka u razvojnom centru nekog velikog svjetskog proizvođača, već jedan čovjek u skromnoj i hladnoj radioni, krijepeći se tek bananama i pokojom malom pivom, paleći cigaretu samo zato da još jednom
Promisli prije nego nešto napravi, onda se morate nakloniti, makar ništa ne znali o brodovima i moru! Brod je jedini komadić čvrstog tla sa svojom vlastitom gravitacijom u kojem se upuštamo u plovidbu svemirom mora. Mnog toga ovisi o tome kakav je taj komadić, koliko je kvalitetan i što vam pruža. Uz razna znanja, vještine i proračune, brodograditelj mora imati i onaj prije spomenuti dar da pogodi brod, jer sve je zamišljeno i napravljeno na kopnu, a more je ipak more! Onog trena kad kobilica broda dotakne modru površinu mora, sastaju se tri sudbine. Sudbina broda, njegovog tvorca i novog vlasnika. Brodograditelj strepi da li će ga njegov proizvod slaviti u morskom svijetu ili će ga kakav propust pratiti do kraja života. Brod i vlasnik ovise jedan o drugom. Da li će se između njih roditi ljubav, da li će se sroditi i trošiti svoj životni vijek na morskim prostranstvima, ili će ta ljubav iz nekog razloga puknuti, svodeći se tek na puku obavezu, zarasle cime i mrtvi vez.

Sedamstotica izvana


Betina 700 je robusna barka, dovoljno duga i široka, a opet nekako elegantna i skladna. Sve linije su joj meke i zaobljene. Ugazivši na pramčani mostić i krenuvši prema krmi, odmah osjetite prohodnost i dobru komunikaciju između prove i krme. Ograda je visoka koliko treba i ne kvari vizuru. Još jedna stvar oduševljava, a to je da barka baš i ne osjeća vašu težinu na bandi. 

Kada se spustite u kokpit, primjetit ćete polukružnu krmenu klupu i izdignuti poklopac motora. Polukružna krmena klupa zaštitni je znak svih Bobijevih brodova. Izdignuti poklopac motora rješenje je od kojeg mnogi suvremeni brodograditelji bježe, nastojeći podignuti kompletan pod kokpita. Ovdje je Bobi postupio hrabro, ne robujući trendu, već dajući brodu osobnost. Izdignuti kokpit ili kutija s motorom, pitanje je biti ili ne biti u ovoj klasi. Zašto? U metar manjem brodu neće vam padati na pamet da toliko dižete pod, a u metar većem to napravite bez problema jer je brod duži, visočiji i širi. Dužina od sedam metara omogućuje izdizanje kokpita poviše razine motora povećajući radnu površinu, ali se i mnogo toga naoko nevidljivog gubi. Što god dublje stojite u brodu time ste stabilniji i manje vas valja i obrnuto. Drugo, možda pomalo subjektivno mišljenje je to što se izdizanjem kokpita gubi kontakt s morem. Ne može se napraviti jedna banalna stvar, a to je oprati ruke. A koliko puta ribolovac ima potrebu oprati ruke prilikom nekog šporkijeg ribolova!? Kad smo već spomenili ribolov, s uzdignutog se uvijek lošije lovi nego iz nižeg, dok se lignje doslovno lijepe za brod i otpadaju. S druge strane poklopac motora je ustvari stol, sjedalo, postolje, takoreći ako ga nema, nedostaje.

 

Unutrašnjost

Kokpit Betine 700 nije prevelik, ali nije ni malen, međutim komfor koji ovaj brod nudi osjetit ćete tek kad skliznete kroz kliznu stjenku u unutrašnjost. Salon je prostran kao u malo kojem brodu ove dužine, pa čak i većem. Tu se 4-5 ljudi može okupiti oko teće brudeta, ili zaigrati na karte, a poslije par odraslih može tješnje prespavat, dok dvoje djece može komodno. Ništa čudno kad je dužina salona 190 centimetara. Na njega se nastavlja klasični trokutasti pramčani ležaj dovoljno prostran da primi dvije, pa čak i tri osobe.

Sad kad ovo zbrojite dođete do toga da će ovaj brod bez problema ugostiti četveročlano društvo, kao i obitelj sa dvoje pa čak i troje djece! Nasuprot salona smjestio se wc izrađen iz mahagonija, dok je konzola izlivena u plastici. Unutrašnjost je uređena sa dosta drva, pružajući osjećaj ugode.
Pregled iz kapetanske stolice je dobar, možda mrvicu previsok, da bi se ispod nje smjestilo plinsko kuhalo, i do njega sudoper. Tu je i frižider od 80 litara zapremnine, tj. sve ono što vam treba da bi boravak na moru bio ugodan. Sve stvari odjeću, obuću, hranu i potrepštine možete odložiti u mnogobrojna spremišta, bilo pod krevetom, u salonu ili kokpitu.

U vožnji

Ono što posebno oduševljava je režim vožnje. Brod je suveren i na malom gasu kao i na maksimalnom, mekano prelazeći iz deplasmanskog režima u poludeplasmanski. Ne muči se, ne propinje se zaklanjajući pogled ispred sebe, ne kopa... Testirana Betina bila je opremljena s Nani dizelom od 155 konjskih snaga. Minimalna brzina koju smo izmjerili iznosila je dosta visoka 4 čvora pa je za ribarske aktivnosti dobro došao troling ventil.

Na još relativno niskih 2000 okretaja Bobijeva sedamstotica već plovi na rubu poludeplasmanskog režima ostvarujući visokih 8.5 čvorova, ostavljajući krmeni val iza sebe. Pri 2500 okretaja već obilato glisira ploveći 12.5 čvorova. Kako se motor vrti do 3600 okretaja, 3000 okretaja čini razuman krstareći režim pri kojem Betina 700 postiže 18 čvorova što će vjerujem, zadovoljiti veliku većinu potencijalnih korisnika koji naginju ovakvom tipu broda. Maksimalne okretaje motora nismo uspjeli ostvariti, ali smo zato ostvarili 100 okretaja manje postižući s 3 osobe i punim tankom goriva, više nego solidnih 22.3 čvora.
Valova nije bilo pa smo naganjali valove mnogobrojnih trajekata koji su uplovljavali i isplovljavali iz prometne splitske luke. Iako takva prova ne može u potpunosti dočarati ponašanje broda na valovitom moru, može dati neke naznake istog, koje su na ovom konkretnom brodu djelovale obečavajuće. Najviše nas se dojmilo mekano prihvaćanje manjeg vala provom, koje kod sličnih brodova dosta lupa i trese.    Pri oštrijim okretima brod se ne naginje a zadanu potanju prati kao po tračnicama pa je potrebno dobro se držati da ne bi završili u suprotnom karaju broda.

  Jako dobro izvodi i ''S manevar'' izbjegavanja ribarskih menala i ostalih kasno uočenih prepreka na moru. Sve ovo govori o tome da je i onaj nevidljivi, podvodni dio pogođen upravo kao i nadvodni tako da je betini 700 doista teško naći manu u svim bitnim elementima. Provjera manevra u uskom prostoru samo je potvrdila tu tezu. Krug okretanja pri vožnji naprijed iznosi oko 8 metara u obje strane što je minimalno više od dužine broda, uz trenutnu promjenu smjera u obje strane. Krug okretanja krmom počinje sa desetak metara a završava, već nakon pola kruga na 8 metara, prilikom okretanja u lijevu i desnu stranu. Promjena smjera prilikom okreta iz punog lijevog kruga u puni desni nastupa nakon par metara za vrijeme kojih brod vozi ravno pa je bez poteškoća moguće kontrolirati vožnju krmom. 
Na kraju možemo samo zaključiti da je Bobi novim brodom pogodio u sridu. Zamjerke se mogu pronaći u doradi i sitnicama, ali i to će se s vremenom usavršiti, jer ipak je riječ o tek drugom brodu iz serije koji je već za razliku od prvog puno dorađeniji. Broj posjeta od 12.04.2011.

pixel
pixelpixelpixel
pixelpixelpixel