pixelpixel
pixelpixel
pixelpixel
pixel
pixel
pixel
O BRODU
RIBOLOV
PRIČE IZ RIBOLOVA
O MORU
APARTMANI
KNJIGE
OSTALO

O BRODU


TRAŽI

APARTMANI

 


 

pixel

BETINA 600

tekst: Damir Brajković

 

Betina 600 relativno je novi brod na hrvatskom tržištu, jednako kao i Bobijeva tvrtka Manikela, ali Bobijeva brodogradnja počela je davno. Točnije, počela je prije više od trideset godina u Mornara, još točnije u maketarstvu. Ta faza završava četiri metra dugom i dva metra visokom maketom najbržeg klipera 19. stoljeća, Cutty sarkom koji je prevozio mirodije iz Indije u Englesku. Izrađen je ručno i u potpunosti od mahagonija, jednako kao i original, do zadnjeg detalja. Kasnije se upušta u malu brodogradnju. Prethodnik šestotice je pasara Betina 490, rođena u pogonima Manikele prije par godina, a nakon nje i jedan manji kaić, a slabo je poznat i podatak da je Bobi tvorac u Hrvatskoj megapopularnog Damora 700.
 

 Ako zavirite ispod vodene linije Damora 700 i Betine 600 lako ćete uočiti sličnost. Brod koji smo testirali opremao je sam vlasnik iako je baza proizvođačeva.
Riječ je o brodu Tončija Žanka-Tone koji je u Betini 600 vidio brod idealan za svoje ribolovne avanture. Opremio ga je starom Volvo pentom, naravno, dizelom od 86 konjskih snaga. "Kad je bio prazan, bez puste opreme vozio je 20 milja", kaže nam Žanko. Na našem testu brod je bio u potpunosti opremljen, dodatno propisno natovaren, i uz sve to još poprilično obrastao ispod vodene linije, pa su brzine bile nešto niže, ali o tome nešto kasnije. Brod i njegov vlasnik dočekali su nas u marini Kaštela. 
Promatrajući brod, odmah uočavamo skladne linije inspirirane tradicionalnom domaćom brodogradnjom, nadopunjene suvremenim elementima. Ukrcavamo se preko prove. Proveni špirun prati linije broda. Gazna površina mu je dovoljno velika, a dimenzijama ne odskače od koncepta broda. Ograda potpomaže ukrcaj, ali bi na samom špirunu, pri dnu mogla biti uhvaćena s boka špiruna za poboljšanje prohodnosti. Odmah iza špiruna nalazi se sidreno spremište solidnih dimenzija. Krećemo dalje prema kokpitu. Prohodnost razme je dobra, a potpomažu je visoka bočna ograda i rukohvati na natkabini. Kraj razme je izdignut pa spriječava slijevanje mora u kokpit.
   
Betina 600 nije preširok brod, i nema ravno dno pa osjeća dvije osobe na istoj strani broda, a ukoliko vam to smeta potrebno je paziti na raspored težine na brodu. Kokpit je prostran za brod dug 6 metara, ali mu je upotrebljivost nešto smanjena zbog izdignutog poklopca motora. Površina otvora koju poklopac otvara dosta je veća od površine izdignutog dijela samog poklopca pa redovno servisiranje motora ne predstavlja nikakav problem. Odmah iza poklopca motora nalazi se još jedan poklopac u razini podnice kroz koji se pristupa osovinskom vodu.  Kokpit je sa-moprazneći, a utori u koje sjedaju dva poklopca dovoljno su široki, s visokim unutrašnjim rubom pa ne postoji mogućnost prelijevanja vode u korito broda. Na samoj krmi nalazi se polukružna klupa koja prati liniju krme broda. Unutar nje nalazi se veliko spremište kojem se pristupa kroz tri manja otvora u okomitoj stijenci. Ti otvori umanjuju upotrebljivost spremišta, ali drugačije rješenje nije moguće jer se sjedeći dio klupe zbog polukružnog oblika ne može otvarati. S vanjske strane krme nalazi se krmena platforma koja izgledom i veličinom prati liniju broda, a veličinom će sigurno zadovoljiti sve potencijalne korisnike.

 

 

 Ulaz u kabinu zatvaraju klizna aluminijska vrata. Kabina, točnije njen viši dio ima stajaću visinu i za visočije osobe, ali se pri ulazu potrebno malo sagnuti jer vrata nemaju punu visinu. S desne strane nalazi se kapetanska pozicija. Vidno polje s kapetanove pozicije u potpunosti je ostakljeno, pa je preglednost iznimno dobra. Površina predviđena za ploču za instrumente dovoljno je prostrana za montažu svih potrebnih i nepotrebnih instrumenata, kompasa, GPS-a, sondera... Hidraulika kola kormila je uvučena, pa njegovo kolo ne smeta nogama za vrijeme vožnje. Na testiranom brodu bila je montirana sklopiva stolica pa je iskoristivost spremišta ispod i iza nje povećana. Sa suprotne strane nalazi se kuhinjski blok koji poklopljen služi i kao sjedište. Ispod radne površine i kuhala stane manja plinska boca i potrebno suđe i posuđe. U provenom dijelu kabine nalazi se ležaj u obliku slova V, dovoljno širok i dug da primi tri odrasle osobe, a ispod njega se nalaze spremišta.
Lagano se krmom izvlačimo s veza isplovljavamo na probnu vožnju. Minimalna brzina plovidbe šestotice s testiranim motorom iznosila je nešto ispod 3 čvora. Polako dodajemo gas, prova se blago diže ne ometajući preglednost skipera.
De-plasmanski režim Betina zadržava sve do 2500 okretaja, kad pri sedam i pol čvorova počinje ostavljati krmeni val za sobom. Sa samo 500 okretaja više krmeni val je već poprilično iza krme, a Betina vozi solidnih 11 čvorova. Maksimalna brzina koju smo uspjeli ostvariti s testiranim motorom iznosila je 15 čvorova, ali kako smo na početku spomenuli, brod je bio poprilično otežan i obrastao ispod vodene linije. Kao i većina poludeplasmanaca i Betina 600 se najbolje snalazi u režimu vožnje koji se kreće oko petnaestak čvorova, pa bi joj, po našem mišljenju, najviše odgovarao motor od stotinjak konjskih snaga.
U kaštelanskom zaljevu vladala je bonaca, ali nas je s vanjske strane Čiova dočekala solidna mareta od juga, pa smo Betinu mogli isprobati u svim uvjetima. Ocjena - petica. Mekana je na valu, nema rolavanja, naginjanja i zanošenja. I to u svim pravcima vožnje, u val, niz val i u po' boka. Pri skretanju zadržava ravni položaj, dok se pri oštrijem okretanju kormila, kao i većina poludeplasmanaca, naginje na suprotnu stranu od pravca skretanja, lako je riječ o poludeplasmancu s ne pretjerano jakim motorom, testirani Volvo "ispali" ga u glisiranje u samo 4-5 sekundi, dok se Betina pri naglom oduzimanju gasa ukopava gotovo u mjestu. U poludeplasmanskom režimu je dobro upravljiva, pa manevar naglog izbjegavanja kasno uočenih ribarskih menala i neočekivanih plutajućih " objekata" ne predstavlja problem.
Manevar u uskom prostoru zaslužuje nešto lošiju ocjenu. Krug okretanja pri vožnji naprijed iznosi prihvatljivih desetak metara u lijevu stranu, odnosno petnaestak metara u desnu stranu. Promjena smjera je brza u obje strane pri vožnji naprijed, dok je pri vožnji natrag bitno sporija, naročito iz pune lijeve u desnu stranu. Pri vožnji krmom brod dobro održava pravac i po želji ga korigira ili mijenja, a krma se ne topi ni pri oštrijim sijanjima. Tako smo krmom bez ikakvog problema vozili 4 čvora pri 1700 okretaja, neznatno manje nego pri istim okretajima i plovidbi naprijed, a vanbrodski motor, učvršćen na stalak na krmenoj platformi bio je više nego dovoljno udaljen od mora
Na kraju ne možemo zaključiti ništa drugo nego da je riječ o iznimno pogođenom brodu, solidno prostranom za svojih 6 metara, koji će jednako služiti dvojici ili čak trojici ribarskih kompanjona i manjoj obitelji. Uza sve navedeno, ono najslađe dolazi na kraju. Pogađate, riječ je o iznimno prihvatljivoj cijeni. 20.000 EUR s PDV-om za potpuno opremljen brod bez motora može se nazvati samo iznimno povoljnom cijenom, pa Betina 600 predstavlja jednu od najboljih kupnja na hrvatskom tržištu. Nestrpljivo očekujemo završetak Betine 700 koji se očekuje prije ljeta. Broj posjeta od 12.04.2011.

pixel
pixelpixelpixel
pixelpixelpixel